Donderdagmorgen is in Tielt het slachthuis heropent dat 2 weken de deuren moest sluiten na schrijnende beelden van mishandeling van varkens.
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft met de verantwoordelijken van het slachthuis bijzonder strenge voorwaarden afgesproken.
Eén van de maatregelen is dat een dierenspecialist op de vloer de activiteiten volgt. Die eer valt te beurt aan Herentalsenaar Jos Van Thielen, docent dier en welzijn aan de Thomas More Hogeschool KULeuven, campus Geel.
Jos Van Thielen stond donderdagmorgen al om 4u aan de poorten van het Exportslachthuis.
Van Thielen is voormalig burgemeester in Herentals maar koos voor een carrière als docent in de varkenssector. Eind volgende week gaat hij ook op vraag van de Vlaamse overheid het personeel van het slachthuis van Tielt bijscholen op vlak van dierenwelzijn. En dat kan volgens Jos met enkele eenvoudige praktische tips.
Hij zal ook mee opleidingen geven om het dierenwelzijn te verbeteren. "We vertrekken vanuit het dier zelf. We proberen het personeel aan te tonen waarom het varken reageert zoals het reageert."
"Wij willen van in het begin, van bij het aanleveren van de dieren, het hele proces mee opvolgen. We maken videomateriaal dat we daarna kunnen analyseren, we doen metingen, we bekijken hoe het personeel omgaat met de dieren. Om dan achteraf advies te geven hoe het dierenwelzijn verbeterd kan worden en hoe men beter kan omgaan met de varkens."
"Geen Big Brother"
Naast de observaties was een van de voorwaarden van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) ook dat er een versterkt cameratoezicht kwam. "Dat hoeft niet als een negatief punt of Big Brother ervaren te worden. Integendeel", benadrukt Van Thielen. "Persoonlijk ben ik blij dat het bedrijf gekozen heeft om veel camera's op strategische plaatsen te hangen. Ik denk dat het voor het personeel een garantie is dat ze feedback krijgen."
Uit de beelden kan veel informatie gehaald worden om de situatie te verbeteren."
Van Thielen is ervan overtuigd - vanuit zijn ervaring in andere slachthuizen - dat het moet lukken om het dierenwelzijn te verbeteren. "Ook de mensen die moeten omgaan met de dieren zullen een beter gevoel hebben. Als je correct omgaat met een dier, gaat het drijven veel vlotter zonder dat de varkens gestresseerd raken. Alles zal vlotter en efficiënter gebeuren."
"Geef een varken vijf seconden tijd"
En dat kan al met kleine aanpassingen volgens auditeur Van Thielen. "Om een voorbeeld te geven: wij als mensen hebben onze ogen vooraan in ons gezicht, wat maakt dat we een vrij goed dieptezicht hebben. Bij de varkens zijn de ogen zijdelings ingeplant. Zij hebben dus een breed panoramisch zicht. Een varken heeft dus een slecht dieptezicht en kan moeilijk afstanden inschatten."
"Als hier bijvoorbeeld een plas zou zijn, stappen wij daar gewoon over. Wij zien dat dat niet diep is. Varkens zien die plas en gaan ervan uit: "Dat kan een meer zijn". Een varken wil dus eerst de tijd nemen om na te gaan dat dit geen bedreiging vormt. Maar mensen hebben dan de neiging om druk te zetten zodat de varkens verder stappen. Nee, geef dat varken vijf seconden tijd om met zijn neus na te gaan of er gevaar is. En dan zal het varken spontaan verdergaan."
"Op de beelden van het slachthuis was onder andere te zien hoe een varken voortgeduwd werd. Maar achteraan heeft een varken helemaal geen zicht. Wanneer het dan druk voelt, gaat het net het omgekeerde doen. Dat werkt contraproductief en dan duurt alles veel langer."
'Opleidingen vertrekken vanuit het dier zelf'
In de opleidingen die Van Thielen mee zal organiseren, wordt er vooral op de praktijk ingezoomd. "We vertrekken vanuit het dier zelf. We proberen het personeel aan te tonen waarom het varken reageert zoals het reageert. Op basis van de zintuigen en specifieke kenmerken proberen we duidelijk te maken: een varken in die situatie zal zo reageren en je moet daar zo mee omgaan. Het zal vlotter gaan en is nog eens diervriendelijker ook. Daarbij winnen we allemaal."
Foto's : Jos Van Thielen samen met collega Bert Driessen bij de aanvoeringang van slachthuis Tielt vanmorgen / NNieuws/ beelden VRT.
De andere foto's : op 3 april protesteerden Gaia en Animal Rights aan de poort van het slachthuis Tielt / Photo News.